31 Ekim 2012 Çarşamba



Sanatçı Atölyesinden Sanayiye
Bir Yol Hikâyesi...


Katalog çekimi için bir araya gelen farklı alanlardan bir grup insanın, ekip çalışmasıyla tanıklık ettiği, bir günlük yol hikâyesinden arda kalanlardır okuyacaklarınız.

Sanatçıdan sanayi ustasına, fotoğraf sanatçısından sanat tarihçisine, galericiden küratöre, yönetmenden asistanına ve dosta, akrabaya varan çeşitlilikteki ekibin katılımcılarından her birinin kendi bakış açısıyla deneyimledikleri, işlevsel kullanım alanından çıkıp, sanatçı atölyesinde yaratının malzemesine dönüşen paslanmaz çeliğin, geldiği yer olan sanayiye kattığı resimsel yansımalar olmuştur.

Gökhan Deniz’in resimlerinde ve paslanmaz çelik tuvallerinden oluşan yeni serisinde anlamsal bağlamda vurguladığı ‘bir şey olmuştur’ ifadesi, yaşanan anın öncesini ve biraz sonra olmuş olanı akla getiren bu yol hikâyesinin süreçlerini açıklamaktadır. Sanatsal dönüşümü yaşayan malzemenin gerçek kulanım alanıyla yeniden buluşması, mekânsal algı meselesini gündeme getirir. Paslanmaz çelik tuvallerin sanatçı atölyesi ya da galerinin sınırlı iç mekânından ayrılıp, sanayi makinelerinin yer kapladığı ve gün ışığının mekânın geneline nüfuz ettiği geniş alanlarda izlenmesi söz konusudur.

Devasa makineler ile sanayi ortamında işlenen çeliğin arka planı oluşturduğu mekânlarda, içeri ve dışarının ışık koşullarında farklı algılanan çelik tuvaller, mesafe, bakış açısı ve izleyenin konumunun değişkenliği doğrultusunda da alternatifler sunmaktadır. Böylece, bu yol hikâyesinden galeri ortamına aktarılacak olan, mekân, malzeme, algı üçgeninde konumlanan paslanmaz çelik tuvallerin sergilenmesinde ve izlenmesinde ‘hangisinin daha gerçek’ olduğu sorusudur.
Ceren Turan, Küratör


















1 yorum:

Adsız dedi ki...

MERHABA.....
GÖKHAN HOCAM YİNE YAPMIŞSINIZ YAPACAĞINIZI ELLERİNİZE SAĞLIK. SIRADIŞILIK ARTI EMEK VE HAYAL GÜCÜ OLAY BUDUR HOCAM. TEK KELİMEYLE HARİKA. GÖRÜŞMEK DİLEĞİYLE... AYKUT